ESITYKSIÄ

VATSASTAPUHUJAT, 2024
“Aina puhutaan siitä, kuinka paljon sitä voi kaikkea ikävää kantaa harteillaan. Mä olen kantanu sen kaiken mun mahassa ja nyt musta tuntuu siltä, että se kaikki on tulossa ulos aikamoisella paineella.”
Ohjaus ja käsikirjoitus: Miika Muranen Lavalla: Kiti Kokkonen, Maria Lund, Mikko Penttilä, Irina Pulkka, Miika Muranen sekä muusikko Ville Leppilahti.
Musiikki: Ville Leppilahti Lavastussuunnittelija: Juho Lindström Pukusuunnittelija: Maikki Lehto Maskeerauksen suunnittelija: Niko Sahlman Valosuunnittelija: Janne Teivainen Äänisuunnittelija: Tapio Pennanen
notion image
SEKUNNIT ENNEN KAATUMISTA, 2023
Teatteriesitys sairastumisesta ja elämän haavoittuvuudesta
(c) llari Kallinen
(c) llari Kallinen
Työryhmä
Sekunnit ennen kaatumista -esityksen työryhmään kuuluvat hurmaavat näyttelijät Pinja Hahtola, Sari Havas, Ria Kataja, Minna Kivelä, Irina Pulkka ja Minna Puolanto. Ohjaajana ja käsikirjoittajana toimii Elina Snicker ja esityksen dramaturgina Heini Junkkaala. Elina Snicker on saanut paljon kiitosta ja huomiota oivaltavasta tavastaan lähestyä aiheitaan, viimeisimpänä Hämeenkyrossä esitetyn Ihmisiä suviyössä -oopperan (2023) yhteydessä. Esityksen valo- ja äänisuunnittelijana toimii Saija Raskulla. Kirjailija Hannele Cantell on ollut tiiviisti mukana teoksen valmistelussa aivan ensiaskeleista alkaen.
 
IHAN METSÄSSÄ, 2022
Kouvolan Sanomat 21.09.2022
notion image
Kajaanin runoviikkojen ohjelmistoa
(c) Seppo Honkonen
(c) Seppo Honkonen
Video preview
(c) Antti Kokkola
 
(c) Antti Kokkola, immersiivinen esitys “Hysteria” 2022. By 00100ensemble.
(c) Antti Kokkola, immersiivinen esitys “Hysteria” 2022. By 00100ensemble.
HYSTERIA, 2022
Ohjaus ja idea: 00100ensemble Immersive performance by 00100ensemble Video: Antti Kokkola
Vanha koulu. Neljä kerrosta. 12 esiintyjää: sirkuksen, tanssin, puheteatterin, musikaalin, musiikin, estystaiteen ammattilaisia. Lisäksi muusikkoja, ääni-ja valosuunnittelijoita ja kuvataiteilija, skenografi-pukusuunnittelija, puuseppä. Työyhteisönä 00100ensemble oli vapauttava. Voi “vain” olla esiintyjänä, mutta sai myös osallistua talon huoneiden rakentamiseen ja toteuttamiseen. Oli kutkuttavaa harjoitella minuutin tai sekuntien tarkkuudella isossa talossa eri kohtausten järjestystä, olla välillä aivan hukassa kaiken uuden edessä ja lopulta saada kiinni tästä genrestä: olla lähikuvassa elävien ihmisten keskellä ja kanssa, olla näkemättä yleisöä tai toisaalta antaa spesiaali momentum jollekin ja viedä hänet erikseen seuraamaan jotain tapahtumaa. Immersiivinen teatteri antaa yleisölle mahdollisuuden valita ketä ja mitä seurata. Joskus ei kukaan seurannut minun kohtaustani, mutta fokus ei saanut herpaantua hetkeksikään.
KAKSI LUISEVAA RUSAKKOA, 2021
Ohjaus Nelly Juulia Kärkkäinen. Alkuperäisidea yhdessä Minna Puolannon kanssa. Käsikirjoitus Minna Puolanto. Pukusuunnittelu ja toteutus: K Rasila. Valo-ja äänisuunnittelu Jere Kolehmainen. Teatteri Takomo.
 
Tässä “kepeän kipeässä komediassa” me kaksi oikean elämänkin freelancernäyttelijää ja kaveria pääsimme näyttämään roolihenkilöidemme Olgan ja Vilden kautta, minkälaista resilienssiä, kaaosta, tarpomista ja taistelua voi kahden (keski-ikäisen) esiintyjän arki olla. Eli vapaan kentän tekijöiden arjen avaamisen teema jatkui tässä teoksessa. Pettymysten, surun, alati uusien ideoiden, palavan uskon ammattimme merkityksellisyyteen, toisen tuen ja ystävyyden kautta nämä kaksi Rusakkoa jatkavat-hurjan päätöksen kautta- loikkimistaan. Nelly Kärkkäisen kanssa nautin yhteisten ei näkyvien maailmojen etsimisestä.
(c) Mark Sergeev — Irina Pulkka, Minna Puolanto
(c) Mark Sergeev — Irina Pulkka, Minna Puolanto
(c) Mark Sergeev — Irina Pulkka, Minna Puolanto
(c) Mark Sergeev — Irina Pulkka, Minna Puolanto
(c) Mia Kivinen
(c) Mia Kivinen
(c) Mia Kivinen
(c) Mia Kivinen
RANSKALAISET VIIVAT - MAKING OF PYÖVELI2, 2020
Ohjaus Minna Nurmelin. Käsikirjoitus Minna Nurmelin devising-metodin pohjalta. Valosuunnittelu, videot sekä valokuvat Mia Kivinen. Äänisuunnittelu: Mauri Marin. Lavalla kanssani: Marjaana Kuusniemi-Korhonen ja Johannes Purovaara. Kanneltalo.
 
Minna Nurmelin nosti freelancereiden elämän arkiset haasteet esille lakonisesti ja humoristisesti. Toimme kakkososaan mukaan kaksi tuttua elementtiä: muoviverhon ja flamencon. Innostuimme visuaalisesti barokista aikakautena ja nautin Nurmelinin tarkasta rytmisestä ohjauksesta ja hänen koomisesta ja absurdista otteestaan. Tämä projekti oli todellakin kiinni arjessa, yhteiskunnassa ja maailman tilanteessa. Muistan lauseen: “Entä jos kuolee ennen kuin osaa olla vapaa?”
HILJENEVÄ, 2018
Nainen keskellä elämää kesken kaiken etsii alkuperäisiä ajatuksiaan.
Teksti: Kati Kaartinen Nainen: Irina Pulkka
Tuotanto: Kamariteatteri
Tämä suoraan kameralle näytelty monologi-kokonaisuus on mielenkiintoinen konsepti.
Video preview
(c) Kamariteatteri
(c) Emil-Pietari Purovaara
(c) Emil-Pietari Purovaara
(c) Mia Kivinen, Nämä pyövelit ovat olleet tärkeät keskustelu-ja työkumppanit
(c) Mia Kivinen, Nämä pyövelit ovat olleet tärkeät keskustelu-ja työkumppanit
PYÖVELI, 2017
Ohjaus ja konsepti: Tuire Tuomisto. Valosuunnittelu: Mia Kivinen. Lavalla: Marjaana Kuusniemi-Korhonen, Johannes Purovaara, Irina Pulkka. Tuottaja: Sarianne Nahkuri. Suomenlinnan Paarlastihuone.
 
Kiinnostukseni keski-aikaan, keski-ikään ja pyövelien ammattiryhmään sulivat ohjaajan ja työryhmän kanssa hienoksi esitystaiteen kokonaisuudeksi. Tuomisto ohjasi moneen suuntaan avautuvia kohtauksia. Mielikuvitus ja monet historian ja psykologian tasot, liike, tuoksut, äänet loivat joka kerran sitä esittäessäni uuden jäljen aivojeni poimuihin.
KESÄTEATTERI PIENESSÄ TELTASSA, 2016
Idea ja ohjaus: Hanna Ryti. Kiertuesityksiä mm Porin Lainsuojattomat-festivaalilla 2016.
(c) Pekka Lassila
(c) Pekka Lassila
Kerrankin sai mainostaa esitystä superlatiivein, jotka pitivät vielä paikkansa! Esityksemme oli koko ajan loppuunmyyty ja ihmisiä parveili telttamme ulkopuolella. Kollega Maria Autio ja minä improvisoimme lapsille ja heidän aikuisilleen tarinoita klassikkosatuihin perustuvien hahmojen, tilanteiden, tapahtumapaikkojen ja esineiden avulla. Katsoja valitsi Rytin piirtämistä hienoista kuvista meille tarinan pohjat, ja me keksimme joka kerta uuden sadun. Liikuttava muisto tästä esityksestä on se, kun eläkkeellä oleva henkilö tuli kanssamme telttaan ja antautui silmät kiinni kuuntelemaan. Hänelle ei ollut kukaan koskaan kertonut satuja.

KAMERATÖITÄ

(c) photo by Ella Kiviniemi
(c) photo by Ella Kiviniemi
Satisfyer, 2023
Lyhytelokuva Satisfyer, ELO- tuotanto. Episodielokuvasarja Hotellihuone. Ohjaus ja kk Josefina Rautiainen
 
 
Ida-Maria Olvan lyhytelokuva Ilmastoahdistuksesta kärsivästä Eedistä, joka ryhtyy tarhaamaan mehiläisiä apunaan äitinsä Anne, joka ei pelkää tulevaisuutta, mutta mehiläisiä sitäkin enemmän. N: Heli Hyttinen, Irina Pulkka. T: Aalto-yliopisto/ELO 2021. Kuvailutulkkausmahdollisuus tv-lähetyksessä.
popsy.co (c) Aalto-yliopisto/ELO
©Jukka Lindströmin Sivuhistoria / YLE
©Jukka Lindströmin Sivuhistoria / YLE
Jukka Lindströmin Sivuhistoria on satiirinen mokumentti kaikesta siitä, mistä 2020-luku tulevaisuudessa muistetaan. Tulevaisuuden dokumentaristin tarkan suurennuslasin alle joutuvat poliittiset puolueet ja keskeiset poliittiset henkilöt, mutta myös ajan ilmiöt. Käsittelyyn pääsevät esimerkiksi tv-viihde, someajan keskustelukulttuuri ja nopeasti vaihtuvat terveystrendit. Ohjelma on käsikirjoitettu ja kuvattu vuonna 2021. Ohjaaja: Teemu Niukkanen.

© 2024 Irina Pulkka. All rights reserved. Instagram LinkdIn